Wat is palmolie precies en waarvoor wordt het gebruikt

Je hebt misschien palmolie als ingredient in veel producten inmiddels zien terugkomen. Duurzame palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige olieeen ter wereld. Je vindt de bomen waar palmolie van wordt gemaakt vooral rond de evenaar terug. De oliepalm is een tropische boom die bladeren heeft van 5 meter lang. Op het moment dat ze drie of vier jaar oud zijn krijgen de bomen trossen met palmvruchten. Deze trossen worden het gehele jaar geoogst en de palmvruchten zijn ongeveer even groot als een groot formaat olijf. De palmolie wordt gemaakt van het zaadje of de pit en iedere palmvrucht bevat onder 30 tot 35 procent olie. Ieder jaar kan uit een oliepalm 40 kilo olie geproduceerd worden. Het is belangrijk dat er in producten gebruikt wordt gemaakt van duurzame palmolie vanwege palm oil deforestation.

Waarvoor wordt palmolie gebruikt

De palmolie van de oliepalm is relatief goedkoop doordat het een efficiënt gewas is. Palmolie en palmpitolie vertegenwoordigen in totaal 40 procent van de wereldwijde productie van plantaardige olie. Vergeleken met andere gewassen waar olie vandaan komt heeft palmolie de hoogste opbrengst per hectare land. Van een hectare oliepalmen wordt zo’n 3,8 ton olie per jaar geproduceerd. In totaal bevat misschien maar 7,4 procent van het gecultiveerde land ter wereld oliepalmen voor plantaardige olie, maar vanwege de hoge output wordt er zeer veel olie van geproduceerd in vergelijking met andere gewassen. In totaal wordt in de gehele wereld zo’n 73 miljoen ton palmolie geproduceerd. Voor andere soorten olie zoals soja of kokos zou voor dezelfde hoeveelheid zo’n vier tot tien keer zoveel land gecultiveerd moeten worden. Palmolie vind je terug in zowel food als non food producten. Het biedt vele functionele voordelen, is veelzijdig en breed beschikbaar. De consistentie is halfvast en langdurig stabiel. Het presteert goed bij hoge en lage kooktemperaturen, heeft een zachte en romige structuur en heeft geen geur. Hierdoor is het ideaal om te verwerken in recepten of producten, doordat het de smaak en de textuur volledig ondersteunt.

Wat moet je nog meer weten over palmolie

Palmolie werd oorspronkelijk in West Afrika geproduceerd, maar tegenwoordig vind je het vooral terug in Indonesië en Maleisië. 85 procent van alle palmolie in de wereld komt tegenwoordig hiervandaan. Je kan palmolie zowel ruw als geraffineerd gebruiken. Als de palmolie in ruwe vorm is dan heeft het een rijke oranje kleur. Hooguit een kwart ter wereld wordt ruw gebruikt. In geraffineerde vorm is palmolie bleekgeel en geurloos. Het wordt vaak verwerkt in spreads, sauzen, margarine, gebak, cakes, zeep, kaarsen en cosmetica.

Geef een reactie