8.4 C
Amsterdam

Inzichten en observaties

HomeBlogFarming 101

Farming 101

Voel je een drang naar een rustiger tempo op het platteland? Niet gek: het is al tijden een populaire thema in pop cultuur. Het idee van een rustig, zelfvoorzienend leven op het platteland is heel aantrekkelijk, juist in een tijd waarin alles steeds maar sneller moet.

Maar zoals we allemaal weten, is er een dikke streep tussen waarheid en fantasie. Het dagelijkse leven op een boerderij is minder ontspannen dan veel mensen misschien in hun dromen voor zich zien. Als je niet bent geboren op een boerderij, maar droomt van een leven op het platteland, zal je een goede planning moeten maken om dit te laten gebeuren.

Waarom een boerderij?

Het klinkt als een banale vraag, en dat is het misschien ook wel: waarom wil je een boerderij onderhouden? Wil je ontspannen en genieten van het platteland en een tuintje onderhouden? Wil je met een tractor hectares land omploegen? Wil je maximaal oogsten? Wil je graag vee houden? Ga je voor een high tech farm? Deze simpele vragen zijn het startpunt waarop jij je boerderij strategie kan bepalen. Dit dicteert tegelijkertijd het financiële aspect, gezien een hobby-boerderij en een winstgeoriënteerde boerderij twee hele verschillende branches zijn, alleen al op legaal gebied. Zorg dat je goed weet wat voor soort boerderij je wil, en hoe veel werk je hier in wil steken.

Identificeer je niche

Als je je droombeeld eenmaal helder hebt vormgegeven, moet je beslissen wat jouw niche wordt. Wil je je specialiseren in vee, of in groente? Soja, of maïs? Zoek daarvoor uit hoe de huidige vraag op de markt is. Leer alles over potentiele problemen die zich kunnen voordoen bij de verkoop van je product. Als je bijvoorbeeld een lavendel boederij wil starten, maar er is lokaal helemaal geen vraag naar lavendel, zal je je misschien op buitenlandse markten moeten orienteren. Dan komen er nieuwe kosten bij kijken voor vervoer en opslag. Denk daarom een paar stappen verder!

Maak een marktplan

Als je weet wat je wil produceren is het tijd om de laptop open te slaan en een marketing plan op te stellen. Maak het kostenplaatje en plan je aankopen. Beginnend met land en essentieel gereedschap, zoals een tractor kopen, of nodige machines voor productie, verpakking en opslag. Zorg ook dat je een plan B gaan, mochten er dingen fout gaan. Want er gaan altjid dingen fout.

Zoek een mentor

Boeren kan een gevaarlijk beroep zijn, en er zijn vaak vaardigheden die generatie op generatie worden overgegeven. Als je niet bent opgegroeid op een boerderij, zal je wel wat advies kunnen gebruiken. Zoek daarom een mentor, iemand in de regio die jou te hulp kan schieten of iemand wiens strategie jij graag nabootst. Zorg dat er ook voor je mentor wat in zit: hulp op zijn boerderij, een aandeel in de opbreng. Zijn hulp is namelijk onbetaalbaar voor jou.

Breng je product op de markt

Tenslotte is het van belang je producten ook aan de man te krijgen. Als je grote hoeveelheden gewassen verkoopt, zal je ze waarschijnlijk in silo’s opslaan, of naar een lokale handelaar brengen. Als je een hobby boerderij hebt, kan je zelf je productie verpakken. Zoek voor een online sticker shop met logo en productinformatie, en kies een mooie verpakking uit. Zo komt je product het beste tot zijn recht.

laatste berichten

bekijk meer