Dit is het bijzondere aan het sneakermerk VEJA

Heb je toevallig gehoord van het sneakermerk VEJA? Als dat niet het geval is, wordt het de hoogste tijd! We zullen het merk in dit blog aan je voorstellen. VEJA is een merk dat pas bestaat sinds 2004 en is een Frans-Braziliaans schoenenmerk. Het meest bijzondere aan VEJA is dat de schoenen helemaal biologisch en vegan gemaakt zijn! Dat houdt in dat de schoenen vaak gemaakt zijn van biologisch katoen of gerecyclede petflessen. Deze sneakers zijn dus enorm milieuvriendelijk!

Het mooie is dat de sneakers niets afdoen aan de mode. Ze zijn namelijk heel hip en staan mooi onder van alles en nog wat. Verschillende modellen, influencers en zelfs mensen van het koninklijk huis in verschillende landen hebben de sneakers al gedragen. De bekendste is misschien wel Meghan Markle. Sinds zij het merk aan haar voeten droeg, groeide de populariteit aanzienlijk.  Mede daardoor groeit de populariteit aanzienlijk van het merk.

Fair Trade

De schoenen van VEJA zijn dus helemaal Fair Trade. Het merk haalt duurzaam katoen uit Brazilië, waar ze een eerlijke prijs betalen. De katoen is zonder schadelijke middelen als pesticiden of slechte chemicaliën geproduceerd. De zolen van de schoenen zijn gemaakt van wild rubber, wat eigenlijk gewoon rubber is wat we in de natuur vinden. Deze rubber komt uit de rubberbomen van de Amazone.

Is VEJA wel zo duurzaam?

Begin 2019 ging de vraag op of VEJA wel zo duurzaam was dat ze pretendeerden te zijn. Het bedrijf Rank a Brand is namelijk gespecialiseerd in onderzoek naar bekende merken en hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord zij zijn. VEJA kreeg toen een D-label en een duurzaamheidsscore van 8 op 36. Niet heel goed, maar er is een verklaring voor. Zo is de score van Rank a Brand gebaseerd op concrete rapporten en onderzoeken die bedrijven doen op het gebied van duurzaamheid. Anders kunnen alle bedrijven wel roepen dat ze duurzaam produceren, maar dat moet ook wel blijken. VEJA reageerde daarop door inderdaad te stellen dat ze hun tijd (nog) niet hebben besteed aan het opstellen van deze rapporten, maar vooral gewoon aan de slag zijn gegaan.

Hoeveel kosten VEJA sneakers?

VEJA sneakers kosten eigenlijk ongeveer net zoveel als andere grote sneakermerken. Zo heb je bijvoorbeeld VEJA heren sneakers voor ongeveer 130 euro. De VEJA dames variant is ongeveer net zo duur. Maar dan weet je wel zeker dat je eerlijke schoenen draagt waar ook de katoenboeren in Brazilië een eerlijke prijs voor hebben gekregen!

Geef een reactie